| 09-02-2016 I punctuale I Oana Mihalache
Bucăți din fațada unei clădiri monument s-au prăbușit pe Bulevardul Regina Elisabeta. Circulația pe trotuarul adiacent a fost restricționată
În seara zilei de 8 februarie, un fragment din fațada unei clădiri monument istoric de pe Bulevardul Regina Elisabeta s-a desprins și a căzut pe trotuar. Nu au existat victime, iar poliția locală a restricționat circulația pietonilor în zonă. În câteva dintre numeroasele cazuri de accidente similare produse în ultima vreme, în București și în restul țării, autoritățile au reacționat inadecvat, provocând deteriorări ireversibile ale fațadelor istorice.
Conform listei publicate în 2010, imobilul de la nr. 41 este clasat monument cu codul B-II-m-B-18686. O descriere suplimentară atestă valoarea istorico-arhitecturală dar și urbanistică a clădirii: compoziție eclectică, specifică epocii (circa 1900) prin compunerea perfect simetrică a fațadelor expuse la cele două străzi și accentuarea teșiturii reglementare a colțului cu un bovindou general al etajelor, decorat cu elemente sculpturale.
Fațada monumentului este grav degradată la nivelul elementelor ieșite în consolă față de planul vertical (cornișe, balcoane, etc), existând riscul ca alte bucăți de tencuială să se desprindă în continuare. La data articolului, pe site-ul PMB nu era înregistrată nici o autorizație referitoare la adresa Bd. Regina Maria nr.41. Trotuarul din fața clădirii a fost parțial delimitat cu bandă.
În noiembrie 2015, un monument de pe str. Mircea Vulcănescu a fost avariat de ISU, cu participarea poliției locale. Un cetățean a solicitat echipajelor de pompieri să intervină pentru a îndepărta un element de fațadă instabil. Demontarea elementului decorativ respectiv s-a făcut cu barosul, sub supravegherea poliției. La operațiune nu a participat niciun specialist care să asigure extragerea decorațiunilor de fațadă într-un mod profesionist, cu posibilitatea reproducerii lor.
La începutul lunii ianuarie 2016, Primăria municipiului Cluj-Napoca și Inspectoratul pentru Situații de Urgența "Avram Iancu" au organizat o serie de acțiuni de înlăturare a unor fragmente din fațadele clădirilor identificate ca fiind un pericol public. Potrivit informațiilor primite de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca și de la Direcția Județeană pentru Cultură Cluj, acțiunea a fost o intervenție de urgență, reversibilă, pentru care a fost obținut avizul Direcției și care ar fi trebuit să se realizeze cu condiția extragerii elementelor decorative în vederea reutilizării lor în cadrul unor proiecte ulterioare de restaurare. Arhitecții clujeni au semnalat însă faptul că nu a fost recuperat niciun element din fațade și că aceste intervenții nu se pot face de către pompieri, ci numai de către specialiști, în caz contrar existând riscul ca valoarea artistică a monumentelor să fie afectată. Acțiunea de distrugere a fațadelor a fost sistată după protestele arhitecților și reacția ministrului culturii, Vlad Alexandrescu.
Ministrul Culturii a afirmat recent, într-un interviu acordat Hotnews, că situația construcțiilor degradate, care pun în pericol trecătorii, este similară cu cea a clădirilor cu risc seismic. Pentru a se putea acționa este însă nevoie de o schimbare de legislație. O idee pe care ministrul culturii o promovează este tratarea acestor situații dupa modelul unei exproprieri pentru cauza de utilitate publică. Există o lege a fațadelor, potrivit căreia Primăria poate să facă lucrările de reparații și să își recupereze banii de la proprietari, dar ea nu a fost pusă în practică. Inițial, legea nu a fost gândită și pentru clădirile de patrimoniu, așa că momentan se încearcă introducerea unor modificări, pentru a putea fi aplicată și în cazul monumentelor.
Legea 422/2001 prevede că "în vederea salvării monumentelor de la distrugere și degradare poate fi inițiată exproprierea pe cauză de utilitate publică". Au existat inițiative în acest sens, dar legislația în domeniu este incompletă și nu s-a aplicat niciodată această măsură până acum. Ministerul Culturii a inițiat un grup de lucru care a început proiectul unui nou Cod al patrimoniului național. Acest proiect complex angajează foarte mulți specialiști și își propune să clarifice și sancțiunile pe care statul trebuie să le aplice în cazul în care se constată ca proprietarii de monumente istorice nu respectă obligația de patrimoniu pe care o au (întreținerea respectivelor clădiri).
Notă legislativă privind intervențiile de urgență asupra monumentelor care prezintă un pericol pentru public:
Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, arată că, pentru lucrările de intervenţie în primă urgenţă (inclusiv demolări parțiale), în cazul construcţiilor care prezintă pericol public, autorizația se eliberează de către autoritatea publică competentă (în acest caz PMB) fără a exista documentația tehnico-economică, în cazuri uzuale necesară (inclusiv proiectul tehnic), dar sub condiția realizării și avizării ei până la încheierea lucrărilor, a se vedea art. 7, alin. 16. Alin. 16^1 al aceluiași articol arată că respectivele prevederi "se aplică în mod corespunzător şi construcţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) (n.r.: monumentelor și clădirilor din zonele protejate) care prezintă pericol public."
Conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, legea specială în acest caz, cea care prevalează, arată că orice intervenție asupra unui monument istoric se face doar "pe baza şi cu respectarea avizului" Ministerului Culturii / Direcției pentru Cultură a Municipiului Bucureşti (art. 23, alin. 1). Legea prevede unele condiții ale intervenției în situații de urgență: avizul este dat fără consultarea Comisiei Monumentelor Istorice, dar intervențiile trebuie să fie reversibile (art. 26, alin. 2).
Atât prevederile Legii Monumentelor cât și cele ale Legii Construcțiilor sau ale Codului Penal consideră infracțiuni intervențiile neautorizate, soldate cu distrugeri, asupra monumentelor istorice.
Pe același subiect:
Monument istoric avariat de ISU, cu participarea poliției locale | 26-11-2015 I punctuale I Florin Bălteanu, Oana Mihalache
Monumente din Cluj, în pericol. Autoritățile distrug fațadele clădirilor istorice, în baza unor documentații sumare | 08-01-2016 I ştire I Oana Mihalache
Scrie un comentariu
Momentul trimiterii unui comentariu nu coincide cu cel al publicării acestuia.
Comentariile vor fi moderate.