| 08-01-2016 I ştire I Oana Mihalache
Monumente din Cluj, în pericol. Autoritățile distrug fațadele clădirilor istorice, în baza unor documentații sumare.
Primăria orașului Cluj-Napoca a anunțat marți, 5 ianuarie, că va demonta elementele decorative deteriorate de pe clădirile din centrul orașului, deoarece acestea pot prezenta risc pentru trecători. Conform comunicatului, proprietarii clădirilor au fost somați să le reabiliteze, fără rezultat. Demersul primăriei, insuficient legitimat, a generat reacții de protest din partea specialiștilor.
În ultimele zile, Primăria municipiului Cluj-Napoca și Inspectoratul pentru Situații de Urgența "Avram Iancu" au organizat o serie de acțiuni de înlăturare a unor fragmente din fațadele clădirilor identificate ca fiind un pericol public. Potrivit informațiilor primite de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca și de la Direcția Județeană pentru Cultură Cluj, acțiunea este o intervenție de urgență, reversibilă, pentru care a fost obținut avizul Direcției. Intervenția se realizează cu condiția extragerii elementelor decorative în vederea reutilizării lor în cadrul unor proiecte ulterioare de restaurare.
Arhitecții clujeni acuză însă faptul că până acum nu a fost recuperat niciun element din fațade. Arhitectul Szabolcs Guttmann, președinte al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, atrage atenția asupra faptului că aceste intervenții nu se pot face de către pompieri, ci numai de către specialiști, în caz contrar existând riscul ca valoarea artistică a monumentelor să fie afectată.
Primăria Cluj-Napoca a dat asigurări că se fotografiază zonele în care se intervine dar, potrivit lui Rohonyi D.Iván, realizatorului unor fotoreportaje (publicate pe 28 decembrie, 5 și 6 ianuarie pe szabadsag.ro), acest lucru nu s-a întâmplat. În cadrul ultimei ședințe a Comisiei Tehnice de Urbanism a Primăriei, organism consultativ, a fost prezentată o listă cu clădirile vizate pentru intervenții. Comisia s-a opus demersului, în lipsa unei documentații corespunzătoare. Avizul Direcției de Cultură Cluj a fost unul în regim de urgență, ceea ce a făcut ca acțiunea să nu fie prezentată în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. În baza unui raport minimal de expertiză tehnică, se va interveni atât asupra monumentelor de grupa B (cu valoare locală) aflate în competența de avizare a Direcției Județene, cât și a celor de grupa A (de valoare națională) pentru care este necesar avizul Ministerului Culturii. Până la momentul declanșării lucrărilor, nu a fost solicitat avizul ministerului, motiv pentru care ministrul Vlad Alexandrescu a solicitat oprirea intervenției pe respectivele clădiri.
Pentru următoarele clădiri, monumente de categorie A, Primăria nu are avizul Ministerului Culturii, obligatoriu pentru orice tip de intervenții: imobile parte din Ansamblul urban "Centrul istoric al oraşului Cluj" - str. J.Bolyai 7, Regele Ferdinand 4 și 37, Napoca 21, Horea 8, 14 și 66, Tipografiei 21, 23, O. Petrovici 17, A. Iancu, 17, 40-42, N. Cristea 1, B-dul 21 Decembrie 51, precum și monumentele clasate individual Palatul Teleki și Casa Wolphard Kakas (Universitatea de Arte Vizuale).
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, și-a exprimat îngrijorarea față de slaba reprezentare a specialiștilor din domeniu implicați în acțiunea primăriei, considerând necesară organizarea unor echipe multidisciplinare pentru recuperarea tuturor elementelor decorative valoroase. Până acum, intervențiile au fost urmărite de către un inginer angajat de către primărie, care nu este atestat de către ministerul Culturii și de către arhitectul Direcției Județene de Cultură. Cetățenii orașului Cluj-Napoca au fost rugați să informeze Ministerul Culturii asupra situației și să trimită fotografii ale intervențiilor, menționând adresa acestora.
Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România, consideră că această masură de intervenție, simptomatică, făcută în grabă, nu va conduce, pe termen lung, la reabilitarea clădirilor.
Acțiunea de "epurare" a fațadelor a fost declanșată după mai multe accidente petrecute în ultimii ani în Cluj, în urma cărora trecătorii au fost loviți de bucăți de tencuială sau elemente decorative desprinse. Cazuri similare s-au înregistrat și în centrele istorice din Sibiu, Brașov sau București, unde intervenții de urgență asupra monumentelor istorice s-au făcut fără îndeplinirea condițiilor legale.
Pe acelaşi subiect:
- Cum se intervine în centrul istoric al Clujului, pe clădirile de patrimoniu: "Remedierea trebuie să se facă după o rețetă. La Cluj văd doar bâta". I Kristina Reștea I 07-01-2016 I Actual de Cluj
- Cazul "Intervenții cu pompieri pe clădirile din centrul istoric". Explicațiile primarului | 07-01-2016 | Actual de Cluj
- Primarul Boc către ministrul Culturii: Dacă vrea, îl așteptăm să vină el, să dea țigla jos | 07-01-2016 | Actual de Cluj
- Opriți distrugerea clădirilor istorice din Cluj! I Petiție online
- Tânără de 18 ani, rănită în centrul Sibiului de o bucată de tencuială desprinsă de pe o clădire monument istoric | 16-12-2015 | Diana Stancovici, Adina Oşan |Gândul
- Monument istoric avariat de ISU, cu participarea poliției locale | 26-11-2015 I punctuale I Florin Bălteanu, Oana Mihalache
Scrie un comentariu
Momentul trimiterii unui comentariu nu coincide cu cel al publicării acestuia.
Comentariile vor fi moderate.