| 01-10-2015 I ştire I Florin Bălteanu
Proiectul Primăriei de Sector 3 de reconversie urbană a fostei fabrici "Republica" implică demolarea celei mai mari părți a laminorului monument istoric
Miercuri, 30 septembrie, a fost dezbătut în Comisia de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a PMB un proiect privind hala laminor a Fabricii de țevi „Republica", monument istoric. Acesta prevede înlocuirea celei mai mari părți a halei cu construcții, în principal de locuințe ieftine.
Potrivit Listei Monumentelor Istorice, Fabrica de țevi „Republica" este încadrată în grupa A (de valoare națională și universală). Hala laminorului, proiectată de Horia Creangă, alături de alte construcții din cadrul platformei industriale realizate de Nicolae Malaxa în anii '30 în estul Bucureștiului, după planurile aceluiași arhitect, este prezentă în albume de arhitectură internațională ca una dintre realizările importante ale arhitecturii moderniste.
În Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului a PMB au fost susținute două variante. Potrivit echipei care realizează proiectul: prima preia traveele transversale și longitudinale ale actualei hale pentru noile clădiri, majoritatea inserate în gabaritul halei, iar cea de a doua este un „ansamblul dezvoltat într-o manieră funcționalistă propunînd o amfiladă de locuințe pavilionare turn care să adauge un reper din punct de vedere volumetric zonei". Variantele păstrează 25-30% din hală - cea mai mare parte din fațade și porțiuni din interior. Nici una nu păstrează în întregime spațiul interior al halei. Din planșele prezentate comisiei, pentru ambele variante, înălțimea maximă este de P+25E (80m). Suprafața terenului ce va fi reglementată de către noua documentație de urbanism este de cca. 13 ha, 8 dintre acestea sînt actualmente construite, cea mai mare parte din ele fiind ocupate de laminor (cca. 180X300 m).
Proiectul, intitulat „Hala Laminor - Reconversie urbană", este promovat de administrația locală Sector 3 printr-o firma la care aceasta e unic actionar, SC Administrare Active Sector 3 SRL. Planul de urbanism este realizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu" - CCEPC, șef proiect prof. dr. arh. Constantin Enache.
Referitor la intervenție și decizia de a păstra sau nu hala monument istoric, Constantin Enache a arătat: „Avem un precedent în oraș în cartierul Pipera care este un pol secundar al orașului. Zona industrială de aici, delabrată și care se găsește într-un hal fără de hal, ar putea să preia, pentru răsăritul orașului, în apropierea unui cartier de 300.000 de oameni, rolul pe care îl are Pipera pentru nordul Bucureștiului. Este nevoie de o dezvoltare inteligentă, de răbdare și bunăvoință, fiindcă, într-o primă discuție, echipa de la școală este în curs cu studiul istoric, într-o primă discuție: s-a venit cu ideea să restaurăm toate halele. Este o utopie pentru că este imposibil din punct de vedere economic pentru România să suporte aducerea a 6 ha de hală la standardele cerute de normele seismice actuale și de a-i da și o folosință. Suprafața păstrată este o suprafață consistentă și care este suportabilă din punct de vedere economic. O altă problemă specială din punct de vedere economic afară de păstrarea halelor, dacă vreți puteți vedea în ce hal sînt, aici sînt niște fundații din beton formidabile care a trebuit să suporte utilaje de sute de tone care trebuie scoase. Discutăm de niște costuri extraordinare pentru revitalizarea acestei zone care va trebui să rămînă, în continuare, motorul transformării. [...] Rugăminea mea este să facem un pas tot înainte, fără să împingem în utopie ceea ce ar fi de făcut, ce este posibil de realizat pentru România și București, în momentul de față, ca să ne fie mai bine."
Arhitectul a mai precizat că, în opinia acestuia, prin proiect se păstrează partea cea mai valoroasă din hala laminor, imaginea sa exterioară creată de Horia Creangă, structura, la care, în cea mai mare parte, se renunță, fiind una tip din Germania.
„A existat o temă prealabilă rezultată în urma unui studiu făcut cu o mulțime de consultanți imobiliari care au analizat terenul din toate punctele de vedere: economic, social. S-au accesat tot felul de date ale primăriei: cine locuiește în zonă, cîți oameni sînt, cîte școli, cîte grădinițe, ce studii au, o mulțime de lucruri ca să ai cît mai multe imputuri. După care, firme specializate de imobiliare au ajuns la niște concluzii. Pe baza acestor concluzii s-au creionat niște idei: funcțiuni, metrii pătrați. [...] Ce a rezultat în urma imputurilor? Ele trebuie să ne răspundă la niște lucruri clare: dacă am decide să rămînem cu hala așa cum este, monument, și să nu ne atingem de ea, ce ar putea să fie acolo? Avem nevoie de oameni care știu, dezvoltatori de mall-uri, dezvoltatori de tot felul de chestii, oameni care se ocupă cu așa ceva. De acolo ne-a rezultat clar să uităm de această variantă. Există industrie interesată, există mall-uri interesate? Niciodată. Nu avem suficient de mulți oameni de jur împrejur. Avem doar într-un colț care sînt deja acaparați de alte suprafețe comerciale existente. Atunci, posibilitatea de a dezvolta ceva pe modelul recuperăm tot ce avem, deși ar fi însemnat un cost important, a căzut. Am visat la un pol tehnologic. Primăria Sector 3 are niște parteneriate cu Politehnica, așa cum are cu Arhitectura și cu o mulțime de universități. Practic cu toate universitățile importante din București. Politehnica avea niște parteneriate interesante cu Microsoft. Ne imaginam toți ce minunat ar fi să avem un pol tehnologic, ce minunat ar fi să vină aici firme care să dezvolte cu tineri din universitate tot felul de minuni. După care ne-am dat seama că de ce au ei nevoie e o suprafață foarte mică; rămîneam cu restul terenului uriaș. Pe de altă parte noi chiar avem nevoie mare de locuințe. Sînt cereri de locuințe sociale și nu numai. [...] O să fie locuințe ieftine, ideea e să atragi o clasă de tineri care să se lege și de partea de tehnologie, și de partea de tot felul de alte funcțiuni cu care să umplem zona", a completat prezentarea proiectului arh. Mihail Vărzan, membru al echipei proiectului.
Potrivit ordinii de zi a ședinței CTATU, noul complex este de „locuire colectivă / funcțiuni complementare". Întrebat care este ponderea funcțiuni de locuire, Mihail Vărzan a arătat că aceasta va ocupa 60-65% din viitorul complex. Constantin Enache a precizat „tinerii, proaspăt absolveți ai universităților, nu au resurse pentru a-și cumpăra locuințe de mari dimensiuni, deci ei au nevoie, în primă etapă de locuințe mai mici și la costuri convenabile, să stea cîțiva ani acolo pînă adună resurse de a-și cumpăra altceva." Acesta a mai adăugat că, dată fiind valoarea amplasamentului, aici pot fi localizate și funcțiuni importante la scară municipală și supramunicipală. De observat că în blocurile turn de cca. 10x10m ar putea încăpea 3 garsoniere pe etaj.
În comisie nu a fost prezentat un studiu istoric sau o expertiză tehnică a halei.
Proiectul s-a aflat în consultare în această ședință a Comisiei de Urbanism. Urmează a fi inițiată procedura de consultare a publicului, iar în comisie va reveni direct la faza de aviz preliminar de urbanism. Proiectul fiind inițiat de către Primăria Sector 3, nu este necesară obținerea unui aviz de oportunitate. În comisie au fost prezenți Sorin Gabrea, Bogdan Bogoescu, Constantin Enache, Petre Nastase, Doina Bubulete și Cristina Gociman. Comisia are 11 membri plini, cărora li se adaugă 5 supleanți. Ședința comisiei s-a desfășurat potrivit formatului folosit în mod uzual de la sfîrșitul lui 2012: o parte publică, de prezentare a proiectelor și una în care membrii comisiei își exprimă punctele de vedere și propun arhitectului-șef decizii, cu ușile închise.
Proiectul nu a fost încă supus atenției Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.
Pe acelaşi subiect:
FOTOGALERIE Primaria sectorului 3 vrea sa construiasca un cartier de turnuri cu 25 de etaje inaltime in incinta Halei Laminor, monument istoric | 30-09-2015 I HotNews I Catiuşa Ivanov
Primăria Sector 3 intenţionează să cumpere Fabrica Republica pentru a o transforma în parc științific | 23-05-2014 I OUb I Florin Bălteanu
Hala Republica va fi transformată în parc științific I 21-05-2014 I comunicat de presă I Primăria Sector 3
Nr comentarii : 3
Raspunsul #2 la : 05-10-2015, 12:00:58
Nr comentarii : 3
Raspunsul #1 la : 03-10-2015, 00:26:58
Scrie un comentariu
Momentul trimiterii unui comentariu nu coincide cu cel al publicării acestuia.
Comentariile vor fi moderate.
Nr comentarii : 3
Raspunsul #3 la : 17-10-2015, 15:47:59