| 23-05-2014 I ştiri I Florin Bălteanu      

Primăria Sector 3 intenţionează să cumpere Fabrica Republica pentru a o transforma în parc ştiinţific

Fabrica Republica, 2012

Primăria Sectorului 3 a anunţat miercuri, 21 mai, că intenționează să achiziționeze Fabrica Republica, situată pe Bulevardul Basarabia nr. 256, pentru a realiza aici un parc științific. Intenţia este de a crea un nou pol urban de dezvoltare în sector, astfel se vor crea noi locuri de muncă, calitatea vieţii va creşte, vor fi atraşe persoane cu un nivel de pregătire ridicat şi un monument istoric de valoare excepţională va fi salvat.

Primăria a arătat că a a încheiat deja parteneriate de colaborare cu principalele universități din București, unul dintre obiectivele principale ale colaborării fiind realizarea unui parc științific în Sectorul 3. Costurile estimate pentru cumpărarea proprietății de circa 6 ha se ridică la aproximativ două milioane de euro (plus TVA). Administraţia locală intenţionează să obţină fonduri europene pentru revitalizarea fostei incinte industriale din Planul de Dezvoltare Regională.

În 1921, ing. Nicolae Malaxa începe o amplă investiţie în estul Bucureştiului prin cumărarea terenului. La sfîrşitul lui 1928 aici se produce prima locomotivă. În 1933 Uzinele Malaxa încep fabricarea de automotoare. În 1936, adiacent fabricii de locomotive, Malaxa va dezvolta fabrica pentru producţia de ţevi petroliere (capacitate: 200.000 t / an). Acestea erau realizate într-o hală de dimensiuni impresionante, 180x300m. Închiderea perimetrală este din zidărie de cărămidă aparentă. Alături de dimensiuni, puritatea volumetrică, ritmul pilelor din faţadă, hala impresionează şi printr-un perete vitrat de peste 2.000 mp aflat în consolă. Ulterior halei de ţevi au fost realizate: turnătoriea de fontă, de metale, oţelăria şi magazia de modele. În 1936 se construieşte pavilionul administrativ, iar în 1937 laboratorul. Este probabil ca, în 1930, arhitectul Horia Creangă să aibă primul contact cu Fabrica Malaxa. Începînd cu 1936, toate intervenţiile i se datorează. Hala de ţevi, dar şi restul incintei industriale sînt citate în diverse istorii internaţionale ale arhitecturii, fiind reprezentative pentru modernism. În 2008, compania Maharashtra Seamless a cîştigat într-o licitaţie utilajele de fabricare a ţevilor petroliere ale uzinei Republica, aflată în faliment. Acestea au fost dezmembrate şi transferate la o unitate de producţie din India. De atunci fabrica de ţevi a fost supusă unei distrugeri lente cauzată de furtul de materiale de construcţie. Atît Fabrica de Ţevi, cît şi restul clădirilor realizate de Nicolae Malaxa sînt înscrise în Lista Monumentelor Istorice.

Pe acelaşi subiect
Hala Republica va fi transformata in parc stiintific I 21-05-2014 I comunicat de presă I Primăria Sector 3
FOTO&VIDEO. Ce a mai rămas azi din Uzinele Republica I 03-05-2014 I Digi24  
Fabricile "Faur" şi "Republica"/ Uzinele „23 August" / Fabricile Malaxa I 2010 I fişă sintetică I proiectul Transylvania Trust: "Inventarierea patrimoniului industrial în judeţele Cluj, Sibiu, Maramureş şi Bucureşti"
Lascu, Nicolae, Arhitectura Uzinelor Malaxa, în Horia Creangă, catalogul expoziţiei organizate la împlinirea a 100 de ani de la naştere, Uniunea Arhitecţilor din România, 1992 (folosită şi ca sursă pentru fotografiile epocă)
 


  

Scrie un comentariu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

      
Momentul trimiterii unui comentariu nu coincide cu cel al publicării acestuia.
Comentariile vor fi moderate.