| 02-09-2015 I știre I Natalia Jian
Universitatea de Vară de la Sibiu - exercițiu de regenerare al ansamblului industrial Independența
Universitatea de Vară de la Sibiu (UV Sibiu), un program inițiat și coordonat de ATU - Asociația pentru Tranziție Urbană, s-a desfășurat în perioada 8-18 august și a antrenat un grup de nouă studenți la arhitectură care și-au concentrat atenția asupra găsirii soluţiilor de intervenţie şi a strategiilor de regenerare ale ansamblului industrial Independența. "(Re)Fabricăm Orașul - trecutul ca viitor", tema celei de-a XI-a ediții a UV Sibiu se bazează pe un demers orientat spre regenerare urbană, prin reutilizarea fondului construit industrial, având ca obiect principal trezirea interesului comunității locale asupra potențialului de dezvoltare al zonei.
"Acest subiect este unul sensibil nu doar pentru Sibiu. Este o alegorie în titlul proiectului și este bine că tema a fost abordată de tineri. Una din probleme este faptul fabricile și uzinele nu mai sunt folosite, cred că este bine să le reedităm, ca ele să devină ceva folosibil și în viitor, cu toate că în momentul de față nu au o utilitate certă și câteodată sunt motiv de speculă", a declarat lect.dr. Florin-Alexandru Mureșanu, coordonatorul echipei de studenți din cadrul UV Sibiu 2015. Soluțiile studenților sunt "un exercițiu de imaginație, care are menirea să stârnească alte exerciții de imaginație", a mai adăugat Florin-Alexandru Mureșanu.
Necesitatea transformării acestei zone este argumentată de mai multe aspecte: dispune de o poziție strategică în oraș; este în vecinătatea centrului istoric; are ca limită nordică - Râul Cibin; este o posibilă zonă de tranziție între orașul vechi și cartierele de pe malul opus al Cibinului; dispune de fond construit posibil de reutilizat și de adaptat la funcțiuni multiple, la care se adaugă istoria locului și evoluția aparte a ansamblului. "În mod concret, am studiat un sit de zece hectare cu caracter industrial care are valoare arhitecturală şi istorică. Am încercat să propunem intervenţii minimale, ceea ce înseamnă costuri financiare mici sau zero din partea proprietarului", a precizat Ana Maria Negru, studentă la arhitectură.
La finalul proiectului, pe 18 august, propunerile de regenerare și reutilizare ale ansamblului industrial Independența au fost prezentate public la sediul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Sibiu.
Prin intermediul acestui ,,exercițiu didactic", studenții au conturat posibile funcțiuni ale uzinei în trei direcții. Prima este dedicată publicului și constă în crearea unui spaţiu de relaxare, a unei grădini outdoor-indoor, dezvoltarea activităţilor sportive, a unor spaţii comerciale, un hostel şi birouri. Cea de-a doua direcție vizează cele zece clădiri clasate ca monumente istorice, care vor fi este destinate activităţilor socio-culturale şi va include un muzeu, ateliere de meşteşugărit, o clădire pentru universitate, un teatru şi un cinema. Crearea unui ansamblu rezidenţial definitivează strategia de regenerare a uzinei Independența.
Universitatea de vară „UV Sibiu", organizată la Sibiu începând cu anul 2000, este un program de pregătire/ specializare (în afara curriculei universitare) a unui grup multidisciplinar de studenți (arhitecți, urbaniși, peisagiști, sociologi, geografi, ingineri constructori), pe teme de actualitate ce au în vedere perfecționarea profesioniștilor și promovarea interdisciplinarității în urbanism, informarea publicului larg prin orice mijloace media și/ sau prin orice mijloace proprii, cu privire la teme urbane pentru a le aduce pe agenda publică, sprijinirea dezvoltării comunitare prin informarea și educarea indivizilor, a grupurilor, comunităților aflate în incidența transformărilor din mediul urban, funcționarea ca interfață între diferite organisme administrative și cetățeni, între diferite organizații și administrația locală, mediind relațiile între actorii urbani, promovarea legăturilor dintre practicieni și mediul academic cu privire la proiectele privind dezvoltarea urbană și îmbunătățirea calității mediului urban.
UV Sibiu a fost organizată de Asociația pentru Tranziție Urbană - ATU, împreună cu OAR Filiala Teritorială Sibiu-Vâlcea, cu sprijinul U.A.U.I.M., GTZ (acum Fundațiia Heritas), Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Pe același subiect
ATU anunță înscrieri pentru Universitatea de Vară Sibiu, ediția 2015 | 10-07-2015 | anunț | Florin Bălteanu | ref. 27 iulie
foto: Mircea Țibuleac