| 03-09-2015 I știre I Florin Bălteanu      

Primăria Timișoara se adresează lui Klaus Iohannis pe subiectul problemelor legislației reabilitării patrimoniului construit

Piața Traian, Cartierul Fabric, Timișoara - foto: F. Bălteanu, 21 august 2014

Deși are la dispoziție fonduri pentru creditarea restaurării clădirilor istorice din oraș aflate în proprietate privată (între care 500.000.000 euro de la Guvernul Germaniei), Primăria Timișoarei nu poate interveni. Ministerul Finanțelor a oprit două programe ale administrației locale derulate în baza Legii Monumentelor, respectiv, a Legii Calității arhitectural-ambientale (a reabilitării fațadelor) din cauza cadrului legal incomplet din România. În încercarea de a ieși această situație, primăria s-a adresat, la mijlocul lunii august, Președintelui Klaus Iohannis.

"Municipiul Timișoara derulează două programe de sprijin financiar în vederea reabilitării clădirilor istorice, proprietate privată, unul cu susținere financiară din partea Guvernului Germaniei prin KfW - Kreditanstalt für Wiederaufbau și unul susținut din fondurile bugetului local. În momentul de față. ambele programe sînt blocate pentru că legislația pe care au fost construite cele două programe este incompletă și necorelată cu restul legislației românești. Mai concret, programul derulat cu KfW și care este detaliat în materialul anexă se fundamentează pe Legea 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice și pe Normele Metodologice aprobate de HG 1430/2003. Celălalt program, conceput și finanțat de Consiliul Local Timișoara se fundamentează pe Legea 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor. Ambele programe sînt blocate în momentul de față pe considerentul că nu există un mecanism financiar detaliat și aprobat de vreun act normativ care să explice modalitatea în care administrația publică locală se poate implica financiar în reabilitarea unor imobile istorice, proprietate privată. Menționăm faptul că acest principiu deja există în legislația românească și funcționează în cazul reabilitării termice a blocurilor de locuințe."

Fondurile KfW nu pot fi folosite pentru clădirile aflate în proprietate privată, deși acestea erau ținta principală a programului de finanțare, pentru că Ministerul Finanțelor a comunicat primăriei, în 2013, că acțiunea nu este definită de lege ca "investiție publică de interes local" și că nu există un cadru legislativ pentru derularea unui mecanism prin care fondurile înapoiate în timp de proprietari să poată fi refolosite în program, așa cum se intenționa. Toate acestea în condițiile în care finanțarea a avut avizele necesare și a fost ratificată de Parlament în 2010.

Pe de altă parte, la sfîrșitul lui 2014, Ministerul Finanțelor a blocat, tot din cauza necorelărilor legislative, și programul de creditare a proprietarilor privați din Timișoara ce avea ca scop reabilitarea fațadelor, desfășurat de primărie în baza Legii 153/2011.

Problemelor de legislație i se adaugă una a istoriei recente, o clădire istorică se află în posesia mai multor proprietari care nu de fiecare dată acționează împreună pentru reabilitarea acesteia.

Primăria arată în scrisoarea către Președinte demersurile pe care le-a luat pentru deblocarea situației (între ele și propuneri de modificare a legislației) și apelează la acesta pentru a aduce subiectul pe agenda publică. 

Resurse documentare
Memoriul Primăriei Municipiului Timișoara către Președintele Klaus Iohannis

   

Scrie un comentariu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.