| 31-12-2020 I ştire I Florin Bălteanu
AsoP ia poziție împotriva distrugerii Parcului Mihai Eminescu din Arad
Printr-o scrisoare deschisă, publicată pe 10 ianuarie, Filiala Teritorială Vest a Asociației Peisagiștilor din România-AsoP îşi exprimă public dezacordul cu privire la inițiativa Primăriei Municipiului Arad de a elabora studiul de fezabilitate "Regenerarea urbană zona Enescu - Palatul de Justiţie din municipiul Arad" care vizează realizarea unei parcări sub Parcul Eminescu, situat în interiorul nucleului central al oraşului. În scrisoare se atrage atenţia asupra faptului că construirea parcării va conduce la pierderi semnificative de mediu şi culturale.
La sfîrșitul lui 2014, primăria Arad a lansat licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate în vederea unui proiect complex care vizează şi construirii unor parcări supra şi subterane în Parcul Eminescu. Construcţia subterană va avea doar 1 m de pămînt deasupra, astfel că, în parc, nu se vor putea planta decît arbori de talie mică. În momentul de faţă, amplasamentul este ocupat de arbori maturi, ale căror rădăcini ajung şi la mai mult de 10m adîncime.
AsoP arată că intenţia primăriei "pune sub semnul întrebării integritatea unuia dintre parcurile simbol din municipiul Arad, a unui fond dendrologic valoros şi, în definitiv, a unui spaţiu public de agrement". "Fondul dendrologic al parcului compus din aproximativ 400 de exemplare amplasate pe o suprafață de cca. 2 ha, cuprinde specii din biodiversitatea locală, precum: arțar (Acer sp.), stejar (Quercus sp.), tei (Tilia sp.) dintre care unii cu vîrsta de peste 150 de ani. Din evaluăriile specialiștilor în cadastru verde, masivul reprezintă un ecosistem important al orașului, după cum arată studiul Proiectare, Reproiectare zone verzi și de agrement din municipiul Arad, din anul 2002, al cărui beneficiar este Primăria Municipiului Arad" se mai arată în scrisoarea AsoP
Parcul face parte din monumentul istoric "Ansamblul urban Arad" şi se află în imediata apropiere a monumentelor: Palatului Primăriei Arad, Biserica Luterană şi Palatul Justiţiei.
Scrisoarea este adresată Primăriei Arad, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Arad, Comisariatului judeţean al Gărzii de Mediu, Ministerului Mediului, MDRAP şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
Grupul civic "Salvaţi Parcul Eminescu" a lansat o petiţie pentru parc, a organizat un protest, sîmbătă, 10 ianuarie,
Prof. dr. arh. Teodor Octavian Gheorghiu, participant la protestul de sîmbătă 10 ianuarie a declarat pentru inarad.tv "sunt speriat de turnura pe care încep să o aibă aceste proiecte de refuncţionalizare a unor spaţii publice urbane. Ţintele lor, observăm în foarte multe oraşe româneşti, sînt parcurile. Lăsînd la o parte faptul că parcul are o anumită istorie, este foarte prezent în conştiinţa arădenilor, el conţine o vegetaţie foarte valoroasă, protejată la rîndul ei şi este unul dintre elementele care constituie plămînul oraşului. [...] Începe să nu mai fie o problemă de istorie sau de estetică urbană, ci să devină una de sănătate publică. [...] Dacă sîntem atenţi la modul în care sînt ocupate locurile de parcare în centrul Aradului, vom observa că această parcare este inutilă."
sîmbătă, 17 ianuarie, cu începere de la ora 11:00, un protest împotriva distrugerii parcului.
Pe acelaşi subiect:
Poziție publică a Asociației Peisagiștilor din România-AsoP, Filiala Teritorială Vest privind proiectul - "Regenerarea urbană zona Enescu - Palatul de Justiţie din municipiul Arad" I 10-01-2015 I scrisoare deschisă I AsoP
Sumarul mitingului „Salvaţi Parcul Eminescu" - ARAD, 10.01.2014 I inarad.tv
Petiție pentru salvarea Parcului Eminescu din Arad. Primăria vrea să construiască acolo o parcare I 06-01-2015 I Dan Codre I Digi24
Salvați Parcul Eminescu din Arad I 28-12-2014 I petiție I www.petitieonline.com
Scrie un comentariu
Momentul trimiterii unui comentariu nu coincide cu cel al publicării acestuia.
Comentariile vor fi moderate.