| 26-03-2012 I ştire I Florin Bălteanu      

Noile comisii ale monumentelor istorice

  
Comisiile monumentelor istorice şi-au început activitatea. Pe de o parte acestea nu au decît un rol consultativ în luarea deciziilor, pe de alta, punctele de vedere emise de ele trebuie să fie reper de profesionalism.

La începutul lunii februarie se putea citi pe pagina web a Ministrului Culturii proiectul de ordin privind componenţa Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, a secţiunilor acesteia şi a comisiilor zonale.

Faţă de proiect, formula finală diferă astfel:

  • la CNMI: arh. Constanţa Carp, expert MCC pentru domeniile: restaurare arhitectură; cercetarea monumentelor istorice a fost numită în locul arh. Zoltán Máthé, specialist MCPN pentru restaurare arhitectură; urbanism istoric; studii, cercetare şi inventariere monumente istorice;
  • la Secţiunea Tehnică de arhitectură şi inginerie a CNMI: arh. Zoltán Máthé în locul arh. Constanţa Carp;
  • la Comisia Zonală a Monumentelor istorice nr. 1: arh. Ileana TUREANU, neatestată MCPN, în locul rest. Oliviu Boldura, expert MCPN pentru intervenţia pe componente artistice - restaurare pictură murală;
  • la Comisia Zonală a Monumentelor istorice nr. 2: rest. Oliviu Boldura în locul arh. Ileana TUREANU;
  • la Comisia Zonală a Monumentelor istorice nr. 4: ing. Zoltan ŞANDOR, expert MCPN pentru inginerie - consolidare şi/sau restaurare structuri istorice, în locul ing. Daniela Izvorăscu, neatestată MCPN 

Remarcăm prezenţa în comisiile centrale a unui număr important de urbanişti fără atestat din partea Ministerului Culturii, dar cu o însemnată activitate în Comisiile de Urbanism ale MDRT, PMB sau în departamentele de specialitate ale acestor instituţii. Aspectul poate aminti de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă iniţiat de Ministerului Dezvoltării, din martie 2010, care prevedea înlocuirea CNMI cu un consiliu interministerial MDRT - MCPN. Atunci, propunerea a fost retrasă în urma reacţiei societăţii civice.  

Integrînd cele cinci modificări, statistica prezenţei persoanelor neatestate în comisii devine: 

CNMI: 23,80% neatestaţi - situaţie neschimbată faţă de proiect;
Biroul CNMI: 20% neatestaţi - situaţie neschimbată faţă de proiect;
Sectiunea inginerie: 0% neatestati - situaţie neschimbată faţă de proiect;
Sectiunea componente artistice: 0% neatestati - situaţie neschimbată faţă de proiect;
Sectiunea evidenţă: 11,11% neatestati - situaţie neschimbată faţă de proiect;
Sectiunea de urbanism: 66,67% neatestaţi - situaţie neschimbată faţă de proiect;
CZMI 1: 88,89% neatestaţi - creştere de la 77,78%;
CZMI 2: 77,78% neatestaţi - scădere de la 88,89%;
CZMI 3: 88,89% neatestaţi - situaţie neschimbată faţă de proiect;
CZMI 4: 66,67% neatestaţi - scădere de la 77,78%;
CZMI 5: 77,78% neatestaţi - situaţie neschimbată faţă de proiect;
CZMI 6: 66,67% neatestaţi - situaţie neschimbată faţă de proiect;
CZMI 7: 88,89% neatestaţi - situaţie neschimbată faţă de proiect;
CZMI 8: 66,67% neatestaţi - situaţie neschimbată faţă de proiect;
CZMI 9: 55,56% neatestaţi - situaţie neschimbată faţă de proiect;
CZMI 10: 55,56% neatestaţi - situaţie neschimbată faţă de proiect;
CZMI 11: 55,56% neatestaţi - situaţie neschimbată faţă de proiect;
CZMI 12: 55,56% neatestaţi - situaţie neschimbată faţă de proiect.

La publicarea proiectului componenţei comisiilor, Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice, Ordinul Arhitecţilor din România şi Uniunea Arhitecţilor din România au supus atenţiei Ministerul Culturii următoarele propuneri: creşterea numărului de persoane atestate ca „specialist" sau „expert", reprezentarea mai multor tipuri de specializări în CNMI, revenirea în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Comisiilor Zonale la prevederea din OMCC 2043/2002 privind relaţia Arhitecţilor - Şefi cu acestea: „participă la discuţii, dar nu au drept de vot."

Pe acelaşi subiect, 16 ONG-uri (*) s-au adresat Ministerului Culturii invocînd: lipsa de transparenţă în numirea membrilor şi în funcţionarea comisiilor, faptul că peste jumatate din membri nu au atestat de „expert" sau „specialist" MCPN, existenţa în comisii a unor persoane cu o activitate anterioară discutabilă în relaţia cu patrimoniul construit, faptul că nu se mai regăsesc în comisii unele persoane care s-au manifestat constant pentru protejarea patrimoniului, lipsa unui reprezentant al ONG-urilor, prevăzut de lege, în comisii.

Componenţa comisiilor a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2126/07.03.2012. Ordinul nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României. Rugat de către OUB să comenteze acest fapt, Radu Enache, consilier MCPN, a declarat că ordinul nu se publică în monitor.

(*) Asociaţia pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor - Pro.Do.Mo., Asociaţia pentru Protejarea Integrată a Patrimoniului Natural şi Cultural, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Alianţa Civică, Asociaţia Rencontres du Patrimoine Europe - Roumanie, Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia ViitorPlus, Asociaţia Salvaţi Dunarea şi Delta, Asociaţia Alburnus Maior, Asociaţia Frontul Negustoresc Obor, Asociaţia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Fundaţia Media Art & Social Experiment, Societatea Academică din Romania, Grupul pentru Dialog Social


Pe acelaşi subiect:
Ministerul Culturii nu are încredere în atestatele pe care le oferă? | 05-02-2012 | stire | Florin Bălteanu 

 


 

Scrie un comentariu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.