| 29-11-2013 I analiză I Florin Bălteanu
Bucureştiul, în coada clasamentului oraşelor europene la calitatea vieţii
În ochii locuitorilor ei, Capitala stă prost cu sistemul sanitar, de învăţămînt, la facilităţile sportive şi la transportul public. Poluarea aerului şi poluarea fonică sînt o problemă. Bucureştenii nu au încrederea în concitadini şi vecini, în schimb apreciază rolul stăinilor stabiliţi în oraş. Bucureştiul se află între ultimele 11 oraşe din Europa la gradul de satisfacţie pe care locuitori îl au în ceea ce priveşte calităţii vieţii.
Sînt concluziile anchetei sociale Calitatea vieţii în oraşele europene realizată de TNS Political & Social la solicitarea Directoratului General pentru Politică Regională şi Urbană al Comisiei Europene în 79 de oraşe şi 4 aglomerări urbane din Europa în perioada 15 noiembrie - 7 decembrie 2012. În total au fost chestionate 41.000 de persoane în vîrstă de peste 15 ani, dintre care 504 bucureşteni. Din România au mai participat la studiu oraşele Cluj-Napoca şi Piatra Neamţ. Cercetarea prezintă şi comparaţii cu situaţia surprinsă în 2009.
În 71 oraşe, locuitorii au o perere mai bună despre serviciile publice decît bucureştenii: 69% dintre bucureşteni nu sînt mulţumiţi de serviciile publice, iar 61% nu au încredere în administraţia publică.
Capitala României, se situează pe locurile 5-7 în clasamentul lipsei de calitate a spaţiilor publice (cu 47% dintre repondenţi nesatisfăcuţi, cu 7% mai mult ca în 2009) şi pe locul 19 (35% dintre locuitori) la insatisfacţia cauzată de spaţiile verzi. Dintre bucureşteni, 69% îşi consideră oraşul murdar. (De salutat poziţia ocupată de Piatra Neamţ, al treilea oraş din Europa, după ponderea locuitorilor mulţumiţi la capitolul curăţenie: 91%.)
Bucureştiul este capitala din Uniunea Europeană cu cel mai prost scor la perceperea calităţii aerului (82% dintre bucureşteni cred că aerul pe care îl respiră este nesănătos). Singurul oraş european situat mai prost decît Bucureştiul este Ostrava, Cehia, centru minier şi al prelucrării oţelului (93% insatisfacţie). De asemenea, în clasamentul poluării fonice Bucureştiul este lider cu ponderea de 72% dintre locuitori care consideră că trăiesc într-un oraş zgomotos.
Raportat la restul oraşelor din Europa, Bucureştiul stă prost şi la aprecierea transportului public (cei 48% dintre locuitori satisfăcuţi îl situează în lotul ultimelor 11 oraşe europene, procentul este comparabil cu cel din 2009). De notat faptul că mai mult de jumătate din oraşe au, la acest capitol, scoruri de peste 70%.
Bucureştiul se află în topurile insatisfacţiei privind sistemul sanitar (locul trei, de notat scăderea ponderii persoanelor mulţumite cu 9% între 2009-2012), de învăţămînt (locul doi) şi facilităţile sportive (locul şapte). Avînd în vedere că singura schimbare semnificativă din 2009, la nivelul dotărilor sportive, a fost construirea National Arena, ei probabil că i se datorează cele zece procente de locuitori mulţumiţi apărute în intervalul 2009-2012. Capitala României stă ceva mai bine, în percepţia locuitorilor săi, la nivelul dotărilor culturale (doar 29% dintre locuitori nesatisfăcuţi). Probabil că redeschiderea mai multor muzee a condus la creşterea persoanelor mulţumite de domeniu cu 4% din 2009, însă Capitala se poziţionează tot în prima parte a clasamentului insatisfacţiei (locurile 22-23 din 83). Aparent campania de termoizolare a blocurilor îi determină pe bucureşteni să fie încrezători faţă de reacţia oraşului la schimbările climatice. 44% dintre intervievaţi au considerat adevărată afirmaţia "Bucureştiul este angajat în lupta contra schimbărilor climatice (de ex. eficienţa energetică, transport ecologic)". Pe de altă parte, 52% dintre bucureşteni consideră că starea clădirilor din cartierul unde locuiesc lasă de dorit (locul 8 în topul nemulţumiţilor).
47% dintre bucureşteni nu se simt siguri în oraşul lor (locul 9 la nivel european). Bucureştiul se află între ultimile clasate privind încrederea între locuitori (doar 31% dintre bucureşteni au încredere în concitadini). Iar dacă peste 70% din locuitorii a 63 de oraşe europene cred ca majoritatea vecinilor lor sînt de încredere, Bucureştiul este singurul oraş în care peste jumătate din locuitori (54%) îşi privesc cu suspiciune vecini.
Unul din singurele clasamente în care Bucureştiul stă bine este cel referitor la schimbarea pozitivă a percepţiei referitoare la preţul locuinţelor faţă de anul 2009. În intervalul de trei ani studiat, capitala României ocupă, cu o creştere de 21% a numărului persoanelor care consideră că îşi pot găsi o locuinţă bună la un preţ rezonabil, locul doi după Atena. În total, ponderea bucureştenilor încrezători este de 39% (a treia în Europa). Cu cei 41% dintre locuitori încrezători în găsirea uşoară a unui loc de muncă, Bucureştiul se situează bine faţă de multe oraşe europene (locul 22). Un alt clasament cu care Bucureştiul se poate mîndri este cel al percepţiei stăinilor, unde este a opta capitală UE în care străinii sînt primiţi cu braţele deschise. (Remarcăm aici situarea pe primul loc între cele 83 de aşezări urbane studiate a Clujului.)
Ca privire de ansamblu, la întrebarea "în opinia dumneavoastră, care dintre următoarele probleme este mai importantă pentru oraş?", existînd posibilitatea de a alege cel mult trei răspunsuri dintr-o listă predefinită, sau de a adăuga o altă problemă, bucureştenii au răspuns: 66% serviciile de sănătate, 42% învăţămîntul, 38% poluarea aerului, 37% infrastructura rutieră, 27% siguranţa, 22% şomajul, 14% transportul public, 13% serviciile sociale, 10% zgomotul, 10% locuirea, 2% NS/NR.
Analiza Calitatea vieţii în oraşele europenepoate fi citită aici, iar anexele conţinînd rezultatele la întrebări, aici (link-uri externe).
Scrie un comentariu
Momentul trimiterii unui comentariu nu coincide cu cel al publicării acestuia.
Comentariile vor fi moderate.
Nr comentarii : 1
Raspunsul #1 la : 13-02-2014, 15:27:03