| 26-05-2014 I știre I Florin Bălteanu      

Proiectul ADEPT din situl Sighișoara - Tîrnava Mare, cîştigător Natura 2000

situl Sighișoara - Târnava Mare - foto Fundaţia ADEPT 

Pe 24 mai au fost anunţate cele cinci proiecte cîştigătoare ale primei ediții a concursului „Natura 2000", desfăşurat sub egida Comisiei Europene. Între acestea se află şi un proiect românesc depus pentru situl Sighișoara - Tîrnava Mare de către Fundaţia ADEPT.    

În motivare, Comisia descrie proiectul Fundației ADEPT a fi: „un exemplu impresionant despre cum se poate realiza o creștere economică în zonele rurale, menținînd în același timp gospodăriile durabile. Proiectul permite fermierilor să aibă o viață mai bună, muncind în mod durabil în ferme cu o înaltă valoare naturală, în același timp asigurînd conservarea unui peisaj unic cu o biodiversitate bogată. Mulțumită proiectului, 2.300 de familii din zonă realizează venituri de peste 2,5 milioane de euro, iar idei similare sînt aplicate acum și în alte zone ale României".

Juriul a apreciat faptul că beneficiile socio-economice nu sînt un produs auxiliar al bunei gestionări a sitului, ci sînt principalele mijloace de protecție a acestuia. Între 2009 și 2013, Fundaţia ADEPT a efectuat un program integrat, folosind clasarea Natura 2000 pentru a cataliza revigorarea economică a zonei. ADEPT a dezvoltat o reţea a fermierilor, s-a implicat în instruirea producătorilor, ghizilor și operatorii de pensiuni. Organizaţia a ajutat la obţinerea plăților de agro-mediu pentru managementul pășunilor, la dotarea cu utilaje inovatoare şi la crearea de unități de procesare pilot. Fundaţia a realizat ghiduri de habitate și specii pentru școli, agricultori şi administrația publică locală, a creat o rețea de trasee de ciclism montan şi a susţinut cursuri despre natura pentru 200 de studenți pe an. De asemenea, ADEPT a creat un brand al sitului și a susţinut promovarea produselor și serviciilor ecologice ale zonei. 

Situl de importanță comunitară (SCI) Natura 2000 Sighișoara - Tîrnava Mare are o suprafaţă de peste 85 000 ha şi este situat la o altitudine de 400-800 m. Zona combină valoarea naturală crescută cu agricultura extensivă. Acest peisaj semi-natural, a fost clasat SCI, în 2007. Gestionarea cu succes a zonei necesită sprijin continuu pentru practicile agricole curente, care devin din ce în ce mai puțin viabile economic. Abandonul fermelor sau trecerea la o agricultură intensivă ar putea distruge habitatele protejate.

Alături de proiectul românesc, au mai fost premiate: salvarea acvilei de cîmpie din Sakar, Bulgaria (premiul secțiunii „Conservare"), promovarea protecției habitatelor de pășune uscată în regiunea Louny, Raná-Hrádek, Cehia (premiul la secțiunea „Comunicare"), cooperarea între proprietarii de terenuri private, organizații de conservare și instituţii pentru proiectul vizînd iazul din Midden Limburg, Belgia (premiul pentru secțiunea „Concilierea intereselor/percepțiilor") şi o rețea de cooperare tehnică din Spania (premiul secțiunii „Crearea de rețele și cooperarea transfrontalieră").

Oricine implicat direct în proiectul Natura 2000 - societăţi comerciale, autorităţi, ONG-uri, voluntari, proprietari de pămînt, instituţii educaţionale sau cetăţeni - pot participa la concursul pentru premiul Natura 2000. Au fost depuse 163 de aplicaţii. Dintre acestea, într-o primă fază au fost selectate 22, iar apoi cei cinci cîştigători. 

 

Scrie un comentariu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 


Momentul trimiterii unui comentariu nu coincide cu cel al publicării acestuia.
Comentariile vor fi moderate.