| 26-01-2016 I punctuale I Oana Mihalache      

Gheața de pe clădirile bucureștene, un pericol ignorat în mod constant. Obligația îndepărtării țurțurilor, lăsată în seama cetățenilor.

 

Încălzirea bruscă din ultimele zile a provocat desprinderea gheții și țurțurilor de pe cornișele și fațadele clădirilor, punând în pericol trecătorii. Echipajele ISU au intervenit pentru îndepărtarea țurțurilor doar în cazuri izolate, zonele periculoase fiind, în general, semnalizate cu benzi și afișe.

Deoarece resursele ISU sunt limitate, intervențiile au vizat, prioritar, clădirile pe lângă care se circulă intens. Responsabilitatea curățării gheții de pe trotuare sau clădiri revine proprietarilor sau asociațiilor de proprietari, iar amenda pentru persoanele fizice care ignoră aceste obligații poate ajunge la 500 de lei.

Potrivit HCGMB nr.120/2010, art. 12, persoanele fizice și juridice au obligația ca, pe timp de iarnă, să îndepărteze țurțurii de gheață formați la nivelul acoperișului imobilului sau construcției, să curețe în maxim 24 h după încetarea ninsorii, zăpada depusă și gheața formată pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau unde își desfășoară activitatea, a sediilor de firmă, a curților sau terenurilor deținute, astfel încât traficul pietonal să se desfășoare în condiții normale. La imobilele în care, la parter, funcționează societăți comerciale sau prestatori de servicii, obligațiile menționate revin acestor unități pe timpul funcționării acestora. Ignorarea respectivelor prevederi de către persoanele fizice constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 200 de lei la 500 de lei, iar pentru persoanele juridice amenzile se încadrează între 500 de lei și 2.000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al ISU București, Daniel Vasile, a precizat că, dacă îndepărtarea gheții de pe clădiri nu este posibilă prin mijloace proprii, populaţia poate să apeleze la numărul de urgență 112 sau la serviciile administrațiilor domeniului public din cadrul Primăriilor de sector.

 


  

Scrie un comentariu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

      
Momentul trimiterii unui comentariu nu coincide cu cel al publicării acestuia.
Comentariile vor fi moderate.