| 02-02-2016 I concurs I Oana Mihalache I ref. 31 mai      

Concurs internațional de soluții de arhitectură pentru „Noul Muzeu Național de Istorie a României”

afiș

Muzeul Național de Istorie a României și-a propus să se reafirme ca un muzeu contemporan de istorie, prin revalorizarea clădirii sale și a relațiilor acesteia cu contextul urban, crescând calitatea expunerii colecțiilor și a serviciilor culturale oferite publicului. În acest scop, Muzeul Național de Istorie lansează concurs internațional de arhitectură, organizat de Ordinul Arhitecților din România sub egida Uniunii Internaționale a Arhitecților, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Scopul concursului este să selecteze cel mai bun concept spațial și muzeografic pentru Noul MNIR, demn de un muzeu reprezentativ pe plan național și important la scară europeană. Câștigătorul va primi mandatul de proiectare pentru restaurarea clădirii, reamenajarea spațiilor și expunerea inovatoare și atractivă a colecțiilor.

Prin acest concurs internațional de arhitectură, Ordinul Arhitecților din România invită arhitecți și echipe de proiectare multidisciplinare să participe la această competiție deschisă de arhitectură, pentru a reda Bucureștiului și țării un Nou MNIR, pe măsura remarcabilelor sale colecții și a semnificației arhitecturale, urbane și istorice.

Spre deosebire de situația actuală, Noul Muzeul Național de Istorie a României trebuie să fie ușor accesibil pentru toate categoriile de vizitatori, de toate vârstele, incluzând persoanele cu dizabilități. Soluția arhitecturală propusă trebuie să reflecte caracterul deschis al proiectului cultural și științific, definit ca „un muzeu de astăzi", oferind pe lângă expunerea narațiunii istorice și conservarea patrimoniului muzeal, programe culturale și de loisir.

Viitorul ansamblu muzeal va fi structurat pe următoarele secțiuni funcționale: depozitare patrimoniu, conservare-restaurare patrimoniu, cercetare patrimoniu, expunere patrimoniu, reprezentare, comunicare, completate de secțiunile auxiliare: administrare, întreținere, protecție și pază etc.

Curtea interioară acoperită va grupa în jurul spațiului de expunere a Copiei Columnei lui Traian spații pentru activități de tip public: librărie, bibliotecă publică, spații de odihnă, cafenea etc. De asemenea, atrium-ul va conține trasee de circulație verticală către secțiuni din cadrul expoziției permanente desfășurate în aripile construcției la cele două etaje, fără ca alte circuite funcționale - publice sau interne - să fie intersectate;

Se cere realizarea unor legături cât mai directe ale curții interioare cu spațiul public înconjurător, operațiune care ar putea contribui la activarea caracterul istoric al clădirii, cât și la o mai bună integrare a activităților muzeului în cele ale Centrului Istoric în general;

Se dorește realizarea unui subsol cu mai multe niveluri sub nivelul de călcare al atriumului din curtea interioară. Aceste spații vor oferi o suplimentare de cca. 2700 m2/ nivel.

Prin acest concurs internațional de arhitectură, Ordinul Arhitecților din România invită arhitecți și echipe de proiectare multidisciplinare să participe la această competiție deschisă de arhitectură, pentru a reda Bucureștiului și țării un Nou MNIR, pe măsura remarcabilelor sale colecții și a semnificației arhitecturale, urbane și istorice.


CALENDARUL CONCURSULUI

Lansarea oficială a concursului

1 februarie 2016

Termen limită pentru înscrierea pentru vizita sit

18 februarie

Vizita sit

20 februarie

Data limită primire întrebări runda 1

21 februarie

Data limită răspuns întrebări runda 1

26 februarie

Data limită primire întrebări runda 2

27 martie

Data limită răspuns întrebări runda 2

1 aprilie

Predare proiecte

31 mai, ora 16.00

Analiză preliminară proiecte (verificare comisie tehnică)

13 - 17 iunie

Jurizare proiecte

28,29,30 iunie

Anunț oficial câștigător (conferință de presă cu juriul)

1 iulie 2016

Data limită depunere contestații

12 iulie 2016

 

MEMBRII JURIULUI

Arh. Rainer Mahlamaki - Finlanda
Arh. Pere Riera - Spania
Arh. Dan Hanganu - România
Dr.  Ernest Oberlaender -Târnoveanu - România, istoric, Director MNIR
Arh. Roisin Heneghan - Membru Juriu UIAArh. Oana Bogdan - Belgia
Arh. Șerban Sturdza - România

Arh. Kim Attila - România - membru supleant
Arh. Isa Stürm - membru supleant UIA

 

 

Toate detaliile privind desfășurarea concursului (componența juriului, documentația necesară înscrierii, depunerea proiectelor) pot fi găsite pe site-ul oficial al concursului, disponibil aici: http://oar.squarespace.com/concurs-noul-mnir/

 


Scrie un comentariu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

      
Momentul trimiterii unui comentariu nu coincide cu cel al publicării acestuia.
Comentariile vor fi moderate.